Kerk-anders november 2023

Geplaatst op 30 okt 2023

Hoe apen omgaan met stress – een lezing over balans en welzijn

 

Datum            : dinsdag 7 november 2023

Tijd                 : 20.00 uur

Plaats             : Koren-aar

Leiding           : Lisette van den Berg

 

Bij het woord ‘stress’ denken we vaak direct aan iets negatiefs, zoals een hoge werkdruk, deadlines of angst, maar dat stress ook voordelen met zich mee kan brengen is meestal niet bekend. Toch is stress een belangrijk mechanisme van het lichaam om beslissingen te maken en te overleven. Echter, zeer hoge stress of aanhoudende stress kan leiden tot fysieke- en mentale problemen, gedragsstoornissen en verminderd welzijn. Waar ligt nu die balans?

In deze lezing vertelt gedragsbiologe Lisette van den Berg welke rol stress speelt in het dagelijks leven en wat belangrijk is om een balans te houden tussen negatieve en positieve ervaringen. Met voorbeelden uit de primatenwereld legt Lisette op luchtige wijze uit hoe apen omgaan met stress en legt ze de link met dierenwelzijn. Natuurlijk laat ze ook zien welke manieren Apenheul inzet om te zorgen voor een positief welzijn bij de apen, en hoe de unieke opzet van het park met loslopende apen daaraan bijdraagt.

 

 

 

Zingen en bidden in huis en kerk – 10 jaar het ‘nieuwe’ liedboek

 

Datum            : donderdag 23 november 2023

Tijd                 : 20.00 uur

Plaats             : Kerkzaal Hervormde Gemeente

Leiding           : dr. Nienke van Andel

 

In 2013, 10 jaar geleden, verscheen het ‘nieuwe’ Liedboek – zingen en bidden in huis en kerk. Het Liedboek is inmiddels geland op verschillende plaatsen, maar dat wil niet zeggen dat er niets nieuws meer aan te ontdekken is. Ook wie dit boek al tien jaar gebruikt, zal nog steeds nieuwe teksten, melodieën of mogelijkheden kunnen ontdekken.

 

Op deze interactieve liedboekavond zullen we een kijkje nemen in de keuken van de redactie. Wat voor redenen kunnen er zijn om een lied op te nemen in het Liedboek? En wat zouden onze argumenten daarbij kunnen zijn? Daarnaast gaan we ook veel zingen, met name liederen die bedoeld zijn voor deze tijd van het jaar. Behalve uit het Liedboek, komen ook liederen aan bod uit de bundel Psalmen anders, de aanvulling op het Liedboek dat in 2022 is uitgekomen.

 

De leiding deze avond is in handen van dr. Nienke van Andel, theoloog. Zij promoveerde in 2015 op een proefschrift over het ontstaan van het Liedboek. Zij werkt momenteel als docent HBO Theologie op de hogeschool Windesheim in Zwolle. Nienke is dochter van kerkmusicus en dirigent Henk van Andel, op dit moment een van de organisten van de Hervormde Gemeente. Hij zal de muzikale leiding van deze avond op zich nemen.