In memoriam Sjirk van der Zee

Geplaatst op 14 feb 2022

In memoriam:

Want U Eeuwige bent het die de schepping in stand houdt,
die alle schepselen leidt, alle zielen hoedt.
Geprezen bent U Eeuwige die de doden doet leven.
(Citaat uit Talmoed Berachot)

Op maandagavond 7 februari is, na een periode van afnemende krachten, op 87-jarige leeftijd overleden de heer

Sjirk van der Zee

Afgelopen zaterdag 12 februari hebben we uit dankbaarheid voor zijn leven samen met zijn vrouw Jannie, zijn kinderen Gabe en Annewieke, hun partners en hun kleinkinderen in besloten kring afscheid genomen van Sjirk.
Sjirk van der Zee was een inspirerend theoloog, dominee en leraar. Hij was ook zeer begaan met het jodendom en hield door het hele land lezingen over Marc Chagall en vooral ook over Elie Wiesel, overlevende van de holocaust, wiens verhalen zijn inspiratiebron waren. Tijdens een college in de universiteit van Boston leerde hij Elie Wiesel (Joods-Amerikaans schrijver) persoonlijk kennen. Door onder meer de herdruk en verkoop van Wiesels boeken bekostigde Sjirk de restauratie van de enige overgebleven synagoge in Sighet, de geboorteplaats van Elie Wiesel in Roemenië. Daarnaast was Sjirk lid en lange tijd voorzitter van de ‘Vrienden van de synagoge in Breda en zette hij zich vol overtuiging in voor Kerk en Israël, voor verbinding tussen christenen en joden.
Sjirk had tijdens zijn predikantschap eigen gemeentes in Amerongen, in Leeuwarden, Scharnegoutum en omgeving en Oosterhout, was legerpredikant in Breda en Duitsland, waar hij met soldaten de verschrikkingen van Bergen Belsen bezocht.
Maar zijn allereerste gemeente was Uitwijk. Vanuit deze gemeente leerde ook onze streek hem kennen. Regelmatig ging ds van der Zee ook voor in onze kerk en menig huwelijk werd door hem ingezegend. In Uitwijk was hij mede de drijvende kracht voor de renovatie van het kerkgebouw. Ook organiseerde hij er excursies naar onder andere Israël en Taizé voor jongeren uit de streek.
Sjirk van der Zee benadrukte tijdens zijn leven om vooral de psalmen en de lofzang gaande te houden, en vertelde van een God die liefde is en dat liefde als toekomst altijd blijft!
Sjirk zal zeer gemist worden door zijn vrouw Jannie, zijn kinderen en kleinkinderen en ook door de velen die hem als meelevend en luisterend mens gekend hebben.
Moge hij rusten in vrede.

Liesbeth Verspui

De rouwkaart vindt u hier: Rouwkaart Sjirk van der Zee