Evensong, zondag 20 maart 2022 om 17.00 uur in de Hervormde kerk

Geplaatst op 10 mrt 2022

Evensong, zondag 20 maart 2022 om 17.00 uur in de Hervormde kerk

In het kader van “De kerk, daar zit muziek in”, is er op zondagmiddag 20 maart om 17.00 uur een Evensong in de Hervormde kerk.
Vocaal ensemble Cantica o.l.v. Henk van Andel brengt de liederen ten gehore, waarbij Arie de Bruijn het orgel bespeelt.
Daarnaast is er een beperkte liturgische omlijsting, want de muziek en zang staan centraal.
Van harte welkom in deze bijzondere dienst waarin hervormd en gereformeerd samen optrekken.

Wat is een evensong?

De Evensong is een liturgische viering ontstaan in de 16e eeuw in de Anglicaanse kerk. Al sinds die tijd worden in Engeland, in navolging van de vaste gebedstijden uit de kloostertraditie, met name het ochtend- en avondgebed gebeden: de Morning Prayer en Evening Prayer. Een rijkere vorm van het gesproken avondgebed is de Evening Song: hierbij worden openingsgebed, psalmengebed en voorbeden door het koor vertolkt. Als vaste onderdelen worden na de lezingen het Magnificat (lofzang van Maria) en het Nunc Dimittis (lofzang van Simeon) gezongen. Om het belang van deze gebedsdienst te onderstrepen werden componisten aangespoord om de vaste teksten op muziek te zetten, een traditie die nog steeds wordt voortgezet. De kracht van muziek, instrumentaal en vocaal, wordt gebruikt om de bijbelteksten te illustreren. Behalve het gezongen Woord is stilte en aandacht een belangrijk onderdeel van de Evensong. Ook wordt plaats ingeruimd voor enkele bekende koralen voor samenzang.
In de beroemde Engelse kathedralen is de Evensong een dagelijkse traditie waaraan door de jongenskoren veel aandacht wordt geschonken. De aantrekkingskracht van de Evensong wordt ook in Nederland steeds meer gewaardeerd: schoonheid, spiritualiteit en meditatie zijn hierbij belangrijke elementen.

Gijsbert van der Beek