Kerk-anders

WOORD VOORAF 

 

De werkgroep Kerk-Anders, een initiatief van beide PKN-kerken, brengt aan het begin van het nieuwe seizoen het bekende boekje uit: een soort keuzemenu uit al de items die de werkgroep leden hebben verzameld. Onderwerpen die betrekking hebben op geloven en kerk-zijn, spiritualiteit en kunst; kortom op het leven zoals dat zich in onze omgeving en verder afspeelt en waar we allen deel van uitmaken.

Het programma van Kerk-Anders wordt ook opgenomen in het Parochieblad van de Sint Elisabethparochie.

Dit boekje wordt uitgedeeld op de startzondag en ligt gedurende het hele seizoen in de hal van de kerkgebouwen. Daarnaast wordt het ook digitaal verspreid. Stuurt u het programma ook gerust door naar mogelijk geïnteresseerden in uw omgeving. 

Wilt u 1 of meerdere activiteiten bijwonen? Laat dit dan weten via werkgroepkerk.anders@gmail.com 

We hopen op veel inspirerende bijeenkomsten met elkaar!

 

Hartelijke groet,

werkgroep Kerk-Anders

 

 

 CONTACTGEGEVENS

 

Het algemene e-mailadres van de werkgroep Kerk-Anders voor aanmeldingen, vragen en/of opmerkingen is werkgroepkerk.anders@gmail.com 

  

Leden van de werkgroep Kerk-Anders zijn:

Annemarie Smits-Ruiter   06-43579009   

Leida van Diest               06-18330527

Nadine Veenman           307308

Ria van den Berg             06-33797413

Rien van de Kreeke        06-34134211  

INHOUDSOPGAVE

PROGRAMMA 2024 – 2025

 

WOORD VOORAF 3

CONTACTGEGEVENS 4

INHOUDSOPGAVE 5

ACTIVITEITENOVERZICHT SEIZOEN 2024 – 2025 6

Filmavond – Neem me mee 8

Lezing over de bibliotheek 9

Schone energie 10

Boswachter Cynthia over de Noordwaard 10

Excursie naar Oosterlicht – een Groene Kerk 11

Geofferde onschuld 12

Bibliodrama 13

Een kijkje in de spreekkamer van de neuropsycholoog 14

Kerk in Actie – een kijkje achter de schermen 15

Filmavond – Daar waar de rivierkreeften zingen 16

Johannes Passion: een passie! 17

Geestelijke verzorging, wat is dat? 18

Kruisweg 19

Filmavond – The Great Escaper 20

Fietsexcursie 21

Filmavond – The Old Oak 22

 

ACTIVITEITENOVERZICHT SEIZOEN 2024 – 2025 

 

Activiteit Datum en tijd Blz. Aangemeld
Film – Neem me mee Dinsdag 

24 september

20.00 uur

8 ?
Lezing over de bibliotheek Dinsdag 1 oktober

20.00 uur

9 ?
Schone energie Woensdag 

9 oktober

20.00 uur

10 ?
Boswachter Cynthia woensdag

13 november 

20.00 uur

10 ?
Excursie Groene Kerk Woensdag 

27 november 

14.00 uur

11 ?
Geofferde onschuld Dinsdag 10 december 20.00 uur 12 ?
Bibliodrama Woensdag 15 januari

20.00 uur

13 ?
Een kijkje in de spreekkamer van de neuropsycholoog Woensdag 5 februari

20.00 uur

14 ?
Kerk in Actie Donderdag 6 maart 20.00 uur 15 ?
Film – Daar waar de rivierkreeften zingen Dinsdag 18 maart

20.00 uur

16 ?
Johannes Passion: een passie! Woensdag 26 maart

10.00 uur

17 ?
Geestelijke verzorging – wat is dat? Woensdag 9 april

20.00 uur

18 ?
Kruisweg  Maandag 14 april

20.30 uur 

19 ?
Film – The Great Escaper Woensdag 7 mei

20.00 uur

20 ?
Fietsexcursie Zaterdag 14 juni

Tijd volgt t.z.t.

21 ?
Film – The Old Oak Woensdag 25 juni

20.00 uur

22 ?

Filmavond – Neem me mee

 

Datum : dinsdag 24 september 2024

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Rien van de Kreeke

 

Eind vorig jaar verschenen er twee nieuwe Nederlandse films: Neem me mee en De terugreis. De laatste kreeg terecht positieve recensies, vooral gezien het thema. Ik koos toch voor Neem me mee.


Het is een sympathieke film over zes 70-plussers die op vakantie gaan naar Frankrijk. Niet naar de weldadige glamour van Antibes of Saint-Tropez, maar naar de rustieke schoonheid van goede restaurants en oude hotelletjes. Niet per cruiseschip of luxetrein, maar in de vervallen bus van Thijs, die met persoonlijke, intieme reizen voor ouderen een gat in de markt dacht te hebben gevonden. Zijn vriendin zet ’m prompt op straat.

Neem me mee is op z’n best in de persoonlijke, intieme momenten. Als mensen elkaar de waarheid durven zeggen over iets waarover ze lang hebben gezwegen. Of als mensen zich kwetsbaar durven opstellen. Naar hun kinderen aan de telefoon, naar hun partner die voor hen zit. Het zijn ook precies die momenten waarop de acteurs kunnen stralen. Dan zie je de kwaliteit van de cast met bekende acteurs en actrices.
Het is een film met een lach en een traan, die je meeneemt in een heel speciale vakantiereis. 

Lezing over de bibliotheek

 

Datum : dinsdag 1 oktober 2024

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Roos Biesheuvel-Liket

 

Vroeger leenden Bibliotheken boeken uit. Tegenwoordig doen Bibliotheken veel meer dan dat. De Bibliotheek is de Maatschappelijke Bibliotheek geworden. De Bibliotheek CultuurPuntAltena heeft als missie een levendige, eigentijdse Bibliotheek midden in de lokale samenleving te zijn. 


Ontwikkeling van geletterde, creatieve en sociaal vaardige mensen; kennisdelen over taal, cultuur en (digitale)informatie en het stimuleren en organiseren van het delen en toegankelijk maken van kennis en verhalen zijn taken, die de Bibliotheek oppakt.
De Bibliotheek organiseert allerlei soorten evenementen, heeft tal van spreekuren samen met partners en helpt mensen op weg met bijvoorbeeld (digi)taalmaatjes. 


Roos Biesheuvel-Liket, werkzaam bij de Bibliotheek, laat je proeven van wat er allemaal te doen is bij de Bibliotheek CultuurPuntAltena.

 

Schone energie

 

Datum : woensdag 9 oktober 2024

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Goof van Vliet en Derk Stegeman

 

Als wereld en dus ook Altena staan we voor een grote uitdaging. Hoe kunnen we zo snel mogelijk de uitstoot van fossiele brandstoffen afbouwen zodat de aarde leefbaar blijft voor ons mensen? Wat helpt nou echt? Hoeveel gaat het kosten? Wie gaat dat betalen? Wat is waar en wat is niet waar? Jan Derk Stegeman en Goof van Vliet kunnen veel van deze vragen beantwoorden. Jan Derk is een wetenschappelijke factchecker, hij gaat allerlei trends wereldwijd over schone energie na. Goof is bestuurslid bij Altenatuur waar hij zich vooral met schone energie bezighoudt. Samen proberen ze ook hun steentje in Altena bij te dragen.

Naast een korte inleiding is er veel ruimte voor vragen die er leven.

 

Boswachter Cynthia over de Noordwaard

 

Datum let op gewijzigd in woensdag 13 november 2024

Tijd : 20.00 uur 

Plaats : Koren-aar

Leiding : Cynthia van ‘t Hoff, senior boswachter publiek bij Staatsbosbeheer

In Nationaal Park De Biesbosch ligt het Ruimte voor het Rivierengebied de Noordwaard. Het is een sinds 2015 ontpolderd areaal dat nu fungeert als doorstroomgebied in het kader van waterveiligheid. Rijkswaterstaat is eigenaar en verzorgt het technisch beheer en Staatsbosbeheer zet zich in voor natuur en vegetatie. Door het regelmatige hoge water en een aangepast maaibeleid is de Noordwaard inmiddels een heel belangrijk onderdeel van Nationaal Park De Biesbosch geworden.

 

Een gebied waar flora en fauna de rust en ruimte krijgen om te groeien. Waar water de ruimte krijgt, volgt de natuur immers vanzelf! In mijn presentatie neem ik u mee in het ontstaan van de Noordwaard, de rol van dit Ruimte voor de Rivierengebied voor de gehele Biesbosch en de waarde die het heeft voor tal van habitatdoelsoorten.

 

 

Excursie naar Oosterlicht – een Groene Kerk

 

Datum : woensdag 27 november 2024

Tijd : 14.00 – 16.00 uur

Plaats : Kruithoorn 1, Gorinchem-Oost

Leiding : Peter Zijderveld, voormalig lid bouwcommissie

 

Op 9 oktober 2022 is in Gorinchem-Oost een nieuw kerkgebouw geopend, met de naam Oosterlicht. Niet zomaar een kerkgebouw, maar een groene kerk aangesloten bij het groene kerken-netwerk van inmiddels meer dan 400 kerken. Hoe dit proces tot stand is gekomen en wat het in de praktijk betekent om een groene kerk te zijn, daarover vertelt Peter Zijderveld deze middag. En uiteraard zijn vragen over de duurzaamheid van het gebouw welkom.

 

Geofferde onschuld 

Hemelse vensters. De ramen van Marc Chagall in de Sankt Stephan te Mainz aan het Woord

 

Datum : dinsdag 10 december 2024

Tijd : 20.00 uur 

Plaats : Koren-aar

Leiding : Jacques Maas


De gebrandschilderde ramen die Chagall maakte voor de Sankt Stehpan Kirche in Mainz staan symbool voor vrede tussen de volken in Europa, zonder echter de rauwe realiteit van de Shoa te verdonkeremanen.

 

Chagall neemt zijn kijkers via de ramen op een bijzondere manier mee in de verhalen van de Schrift. Met name in het centrale midden venster wordt in het verhaal van ‘het offer van Abraham’ de onschuld opnieuw op het brandhout gelegd. Om dit venster heen bevinden zich vijftien andere ramen met Bijbelse voorstellingen. Zij vormen als het ware een Joodse midrasj, een commentaar op de centrale scène, waar trouw en ontrouw hoofdthema zijn.

De ramen zijn het laatste grote werk van de kunstenaar; hij heeft ze in volle glorie niet meer mogen aanschouwen.

 

De avond wordt verzorgd door dr. Jacques Maas. Hij was als associate professor voor catechetiek en homiletiek verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg, afd. Utrecht. Eerder schreef hij samen met prof. dr. Nico Tromp een boek over Rembrandt: Voorlezen uit Rembrandt. Het boek over de ramen te Mainz is in 2020 uitgekomen onder de titel: Hemelse venters aan het Woord. Marc Chagall ’s gebrandschilderde ramen in de Sankt Stephan Kirche te Mainz.

 

 

Bibliodrama

 

Datum : woensdag 15 januari 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Toine Korthout

 

Bibliodrama is een spel, aan de hand van verhalen.

In alle verhalen valt veel moois te ontdekken in wat er geschreven staat, maar vooral ook in wat er ‘tussen de regels staat’. Dit gaat misschien nog wel meer op voor overbekende verhalen dan voor nieuwe onbekende.

Bij bibliodrama verken je samen met andere deelnemers en de begeleider een verhaal, in het bijzonder de rollen/personages in het verhaal. Je wordt uitgenodigd er een of enkele te van verkennen. Omdat ieder dat doet met de eigen beleving bij het verhaal en – niet minder belangrijk! – vanuit de eigen levenservaring komen deelnemers tot altijd verrassende ontmoetingen. Het verhaal wordt daardoor vaak onverwacht mooi in het licht gezet, waardoor onverwachte perspectieven in beeld kunnen komen. Bibliodrama is leerzaam, maar bovenal erg leuk.

 

Een kijkje in de spreekkamer van de neuropsycholoog

 

Datum : woensdag 5 februari 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Carla Ruis


Neuropsychologie houdt zich bezig met de relatie tussen hersenen en gedrag. Dit kan door gezonde hersenen te bestuderen, maar juist ook door te kijken naar beschadigde hersenen. 

Een grote groep Nederlanders wordt getroffen door een hersenaandoening. Hierbij kan gedacht worden aan dementie, epilepsie, een hersentumor, een hersenbloeding, een herseninfarct, maar bijvoorbeeld ook een ernstig ongeval waarbij de hersenen beschadigd raken. De gevolgen van hersenletsel kunnen erg uiteenlopen en verschillen van persoon tot persoon. Soms heeft het gevolgen voor het geheugen, soms voor de taalfuncties. Maar ook het gedrag van patiënten kan veranderen door het hersenletsel. 

Neuropsychologen houden zich bezig met diagnostiek (zijn er veranderingen in de denkfuncties of emoties/gedrag als gevolg van het hersenletsel?) en behandeling (hoe kan een patiënt het beste omgaan met de gevolgen van de hersenaandoening?). 

Ik laat jullie op deze avond als het ware over mijn schouder meekijken en zal vertellen over mijn dagelijkse werkzaamheden als neuropsycholoog en welke bijzondere verhalen ik daarbij van patiënten hoor.  

 

Kerk in Actie – een kijkje achter de schermen

 

Datum : donderdag 6 maart 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Trefpunt

Leiding : Nic Rijnbende, consulent Noord-Brabant, Limburg,  Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden

Kerk in Actie is de diaconale arm van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij ondersteunt de diaconieën en commissies voor zending, werelddiaconaat en ontwikkelingssamenwerking (ZWO) bij het uitvoeren van hun diaconale taken. Zo biedt Kerk in Actie met ‘Samen tegen armoede’ een praktisch en concreet programma waarmee plaatselijke kerken armoede op het spoor kunnen komen en, daar waar nodig, hulp kunnen geven. Daarbij werkt Kerk in Actie samen met Voedselbanken Nederland, SchuldHulpMaatje en andere maatschappelijke organisaties in het sociaal domein.

Het meest bekend is Kerk in Actie als de organisatie, die namens de plaatselijke kerken, hulp biedt aan meer dan 350 projecten in ruim 40 landen. Sinds 2022 kunnen de kerken meedoen aan het zogenaamde actielandenprogramma. Die landen zijn: Bangladesh, Colombia, Ghana, Indonesië, Libanon, Moldavië en Rwanda. In elk land selecteerde Kerk in Actie vier projecten. Gemeenten worden gedurende hun deelname voortdurend op de hoogte gehouden over het land en de projecten van hun keuze. Ook is er een jaarlijkse actielandendag en gaan binnenkort de eerste vrijwilligers van de deelnemende kerken op reis om de medewerkers van de partnerorganisaties persoonlijk te ontmoeten. Inmiddels doen al zo’n 300 kerken in Nederland mee.

 

Filmavond – Daar waar de rivierkreeften zingen 

(Where the crawdads sing)

 

Datum : dinsdag 18 maart 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Rien van de Kreeke

Deze film naar het boek met dezelfde titel lijkt zich qua omgeving en natuur (naar mijn mening) af te spelen in ons dichtstbijzijnde nationaal park De Biesbosch van vroeger. 


Kya Klark groeit – zo goed als afgesloten van de bewoonde wereld – in haar eentje op in een moeras in North Carolina in Amerika. Om zichzelf te onderhouden, ruilt ze groenten en vis voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich thuis in het moeras en beschouwt de natuur als haar leerschool. Als zij op wat latere leeftijd in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad, ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Een film, die naast de onvoorstelbare levenskracht en talenten in kinderen, de prachtige natuur en de verschillen in karakter en afkomst van (jonge) mensen ook een sterk psychologische thriller in zich heeft…. Deed ze het, of juist niet….?

 

Johannes Passion: een passie!

 

Datum : woensdag 26 maart 2025

Tijd : 10.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : ds. Ries van der Zouwen

 

Een kleine 50 jaar geleden zong ik voor het eerst de Johannes Passion van J.S. Bach met een kamerkoor. Vanaf dat moment maakt het stuk over de laatste dagen van Jezus van Nazareth deel uit van mijn leven en dirigeerde ik dit prachtstuk vele malen. De diepte van het Johannesevangelie verklankt in veelzeggende harmonieën, bijtende koren, reactionaire koralen en reflectieve soli brengen me nog immer in de intieme wereld van lijden en dood. Maar ook in die van troost en bemoediging.

 

We maken met elkaar een tocht door de Johannes Passion. We maken kennis met de theologie van Bach, zijn muzikale middelen en ‘uitvindingen’, zijn inventieve manier van orkestratie en de verborgen vingerwijzingen voor ons in deze compositie. 

 

En, we laten ons aanspreken. Want voor Bach ligt het verhaal op het verhaal van ons eigen leven. Wij zijn Petrus, Judas, Pilatus bij momenten!!! Geïllustreerd door luisterfragmenten in combinatie met schilder- en beeldhouwkunst worden we bijgelicht en hopen we nog meer passie voor deze Passion te ontvangen.

 

Geestelijke verzorging, wat is dat?

 

Datum : woensdag 9 april 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Trefpunt

Leiding : Cees van Andel

 

Misschien hebt u weleens gehoord van een aalmoezenier in het leger, een ziekenhuispredikant die werkt in het ziekenhuis of een pastor die mensen in gevangenissen bezoekt. Al deze mensen werken als Geestelijk verzorger in allerlei instellingen en tegenwoordig ook bij mensen thuis. 

Over het vak Geestelijk verzorger komt Cees van Andel deze avond vertellen. Hij werkt ruim 25 jaar als Geestelijk verzorger in allerlei verpleeghuizen en verzorgingshuizen, bv Goezate, Altenahove, Wijkestein, de Notenhoff, Antonia en de Kloosterhoeve (Raamsdonksveer). Hoe ziet zijn dag eruit? Wat komt hij zoal tegen? Wat kan hij betekenen voor bewoners? Waar hebben bewoners vooral behoefte aan? Hoe geven bewoners betekenis aan hun leven? Het is interessant zijn ervaringen te horen en te leren van de levenslessen die hij meekrijgt van bewoners.

Kruisweg

 

Datum : maandag 14 april 2025

Tijd : 20.30 uur

Plaats : Kerkzaal van de Hervormde Gemeente

Leiding : leden werkgroep Kerk-Anders

 

De kruisweg staat al in een eeuwenlange traditie. In, veelal, rooms-katholieke kerken loopt men op Goede Vrijdag langs 14 (soms 15) zogenaamde staties, schilderingen die met elkaar het verhaal van het lijden en de kruisiging van Jezus weergeven.

De laatste jaren komt het “lopen” van de kruisweg ook in protestantse kringen in de belangstelling. Kerk-Anders verzorgt al ruim 15 jaar een kruisweg op de maandag van de stille week. De eerste jaren in het oude kerkje aan de dijk en daarna in de kerkzaal van de Hervormde Gemeente. Wij maken gebruik van materiaal dat door, vooral moderne kunstenaars is gemaakt. 

We doen dit met behulp van een presentatie, waarbij we na iedere “statie” een gedicht of gebed uitspreken, een keervers zingen en luisteren naar een muzikaal ensemble.

Na afloop is er koffie.

 

Filmavond – The Great Escaper

 

Datum : woensdag 7 mei 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Rien van de Kreeke

 

Tien jaar geleden haalde de 89-jarige Engelsman Bernard Jordan wereldwijd het nieuws, doordat hij “ontsnapte” uit het verzorgingshuis, waar hij met zijn echtgenote Renée woonde. Zijn grote wens was om nog eenmaal bij zijn collega veteranen te zijn op het strand van Normandië ter herdenking van zijn gevallen kameraden op D-Day – 70 jaar eerder in 1944.

 

De film toont het inspirerende verhaal van een man die in het reine probeert te komen met zijn blijvende oorlogstrauma. Zijn maar korte avontuur dat 48 uur duurde, is ook het indrukwekkende, hartverwarmende verhaal over de blijvende liefde in zijn 60-jarige huwelijk met zijn vrouw Renée. Zij steunde hem op een humoristische en fantastische manier in zijn avontuur vanuit “het thuisfront”.


Juist als herdenking van het feit dat op 6 juni 2024 D-day 80 jaar geleden was, dat op 12 september 2024 het Limburgse Mesch als eerste Nederlandse dorp werd bevrijd en dat het op 5 mei 2025 de Nationale Bevrijdingsdag is.

 

Fietsexcursie

 

Datum : zaterdag 14 juni 2025

Tijd : wordt te zijner tijd doorgegeven

Plaats : verzamelen bij parkeerplaats Trefpunt

Leiding : Riet Gelderblom en Rien van de Kreeke

 

In (voorlopig) de laatste fietstocht langs de bankjes en gedichten langs de plaatsen van de voormalige gemeenten Woudrichem en Werkendam gaan we min of meer Oostwaarts. Er wachten ons drie verborgen plaatsen op de route, waar we kunnen worden rondgeleid en pauzeren.

 

We hopen zowel de deelnemers aan de vorige keren als “nieuwe” fietsliefhebbers te mogen verwelkomen. De tocht zal zo’n 30 kilometers lang zijn. 

Brengt u uw eigen lunchpakket mee? Het is voor ons belangrijk, dat u zich van tevoren opgeeft.

 

 

Filmavond – The Old Oak

 

Datum : woensdag 25 juni 2025

Tijd : 20.00 uur

Plaats : Koren-aar

Leiding : Rien van de Kreeke

 

Zomaar wat feiten over vluchtelingen in de vorige eeuw:

  • In oktober 1918 had Bergen op Zoom 15.500 inwoners. Zij kreeg de zorg over 50.000 ontheemde Belgen wegens hun vlucht aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. 
  • Direct na de watersnood in 1953 werden hele gezinnen voor maanden opgevangen in de (omliggende) dorpen en steden. 
  • Tussen 1999 en ongeveer 2002 waren er asielzoekersboten in Woudrichem en Werkendam.


Ook al kost het vaak veel moeite en is er strenge controle: er wordt steeds aan onze deur geklopt, door vluchtelingen uit heel de wereld. Over de hele wereld zijn mensen op de vlucht op zoek naar veiligheid en een onderkomen. Dat geeft ook overal vaak onrust bij de oorspronkelijke bewoners.

Zo ook in het leven binnen het verre en veelal vergeten noordoosten van Engeland. Het gaat om gemeenschappen die zich in de steek gelaten voelen, waar frustratie en wanhoop heersen en waar extreemrechts toeslaat. Daar staat in een voormalig mijndorp een pub met de naam The Old Oak. Het is het enige lokaal in het dorp dat nog open is. Na de sluiting van de mijn zijn veel mensen vertrokken. Scholen en winkels zijn verdwenen. 


En uitgerekend in dit dorp, waar de lokale bewoners weinig perspectief hebben, stopt een bus met Syrische vluchtelingen. Die komst brengt veel onrust, maar ook vriendschap, zoals bij kroegbaas TJ en de Syrische Yara. Zij brengen de botsende werelden dichter bij elkaar.

 

Aankomende activiteiten